IMF ‘Wereld nog steeds dichtbij de afgrond”

 Leo Wijnhoven-Olieverfschilderij-Zonder titel               IMF-Logo Foto
‘Wereld staat nog steeds dichtbij de afgrond’
Er is maar een kleine schok voor nodig om de mondiale economie weer te doen ontsporen. Weliswaar hebben beleidsmakers in de afgelopen jaren veel gedaan om de wereld te behoeden voor een depressie, maar de buffers zijn nog lang niet groot genoeg om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.

Met die waarschuwing komt hoofdeconoom Olivier Blanchard van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een notitie, die is gepubliceerd aan de vooravond van de jaarvergadering van IMF en Wereldbank in Washington. Centrale bankiers, ministers en topeconomen komen vanaf dinsdag in de Amerikaanse hoofdstad bijeen om te discussiëren over de laatste financiële en economische ontwikkelingen.
‘We zullen ons moeten inzetten om de economie verder weg te houden uit de “donkere hoeken”, uit situaties waar ze last krijgt van ernstige verstoringen die tot een diepe en langdurige malaise kan leiden’, stelt Blanchard.
Tijd kopen
In Washington staat de vraag centraal waarom de mondiale groei tegenvalt en wat er specifiek moet gebeuren om de kwakkelende economieën aan te zwengelen. Moet bijvoorbeeld Europa de focus op bezuinigen en hervormen verschuiven naar een stimulering van de vraag en wat moet daarbij de rol van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn?
In een interview met Het Financieele Dagblad onderstreept Luc Coene, gouverneur van de Belgische Nationale Bank en tevens lid van de raad van bestuur van de ECB, dat ‘er teveel wordt verwacht van centrale bankiers. Wij kunnen met onze maatregelen slechts tijd kopen.’
De bank staat voor een dilemma. ‘Als we niets doen, dreigen we in een deflatoire spiraal te komen, en zakt de economie nog verder weg.’
Hervormingen
Coene hamert op de noodzaak van structurele hervormingen. Maar steeds meer economen roepen om hogere overheidsbestedingen. IMF’er Blanchard herinnert eraan dat de Europese crisis vooral te wijten was aan de ‘duivelse spiraal’ tussen private en publieke schulden. Zwakke banken maakten landen zwak, die op hun beurt de banken weer verzwakten.
De ECB doorbrak die vicieuze cirkel, door zich op te stellen als ‘lender of last resort’. Maar de schulden zijn nog lang niet weggewerkt. ‘Er is niet veel voor nodig om de spiraal weer op te starten’, aldus Blanchard.
Voor de Fransman is het dan ook cruciaal dat beleidsmakers de schuldenlast ‘langzaam maar gestaag naar minder gevaarlijke niveaus duwen’. De IMF-hoofdeconoom ziet in de financiële sector nog een bedreiging voor het herstel van de wereldeconomie. Banken zijn weliswaar transparanter en hebben in de afgelopen jaren onder druk van toezichthouders hun kapitaalbuffers verhoogd, maar volgens hem vinden ze altijd weer gaten in de regulering.
Ook de invloed van andere marktpartijen baart Blanchard zorgen. Het ruime geldbeleid van de centrale banken heeft ervoor gezorgd dat veel beleggers excessieve risico’s nemen.
Bron: FD
2 REACTIES
Grootste gevaar zit in het toenemende schuldenniveau van landen. Met name VS met hun dollar is een immens gevaar voor de financiële stabiliteit.
08:35 Dhr. Beurskens
Mondiaal gezien zijn de financiële buffers groot genoeg maar bevinden zich in verkeerde en vooral te weinig handen.Het is vooral de ongelijkheid welke op termijn voor grote sociale en geo-politieke problemen gaat zorgen en het blijft verbazen dat dit onderwerp steeds maar weer naar de achtergrond geschoven wordt. Uiteindelijk gaat de wal het schip toch keren en valt een mondiale ontwrichting nauwelijks meer te vermijden.
09:10 Dhr. Koornneef
Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.IMF:Wereld nog steeds dicht bij de afgrond
Olivier Blanchard Reuters – Olivier Blanchard Reuters