NieuwsFeeds-Kunst & Cultuur

  010105039801010504230101050408

RSS Kunst & Cultuur

 • Hoe leuk is een virtuele museumtour? 31.03.2020
  De cultuursector zit op slot, maar kunst is ook buiten de theaters en musea te vinden. Joke de Wolf bezoekt viirtueel musea, liefst niet alleen door in te zoomen op een verzameling pixels.
 • Leiderschap in de kerk bestaat, doe niet of dat niet zo is 31.03.2020
  Leon van den Broeke en Eddy Van der Borght (red.) Religieus leiderschap in post-christelijk Nederland KokBoekencentrum, 302 blz., € 29,99 ★★★☆☆
 • Satire in crisistijd: het scoort, merkt de Speld 31.03.2020
  Een ernstig onderwerp als het coronavirus leent zich heel goed voor humor, toont De Speld. De satirische site trekt een recordaantal bezoekers in deze bange dagen.
 • Vriendelijke rappers met messen en vuurwapens 31.03.2020
  Drillrap haalde de media vanwege de messen en vuurwapens in de teksten en videoclips. Qlas & Blacka combineren het straatgeweld merkwaardig genoeg met vrolijke dansjes én een braaf advies: ‘Blijf thuis, corona / Pas op voor oma’.
 • Wat doe je met een gestolen Van Gogh? 31.03.2020
  Wat moet je met een gestolen Van Gogh? Volgens kunstdetective Arthur Brand zijn criminelen zeer geïnteresseerd. Niet om het aan de muur te hangen, maar om in te zetten bij deals met andere criminelen of met justitie.
 • Beethoven heeft de piccolo geëmancipeerd 30.03.2020
  Beethoven liet symfonie-orkesten revolutionair anders klinken. Musici vertellen hoe hij de grens van hun instru­menten opzocht. Vandaag: Vincent Cortvrint.
 • Paardenmeisje Bianca neemt afscheid, schrijfster Yvonne Brill nog niet 30.03.2020
  Bianca is de heldin van vele paardenmeisjes, maar aan haar avonturen komt na 42 jaar een eind. “Bianca is klaar”, vindt schrijfster Yvonne Brill.
 • Nieuw op YouTube: een vloggende Anne Frank 30.03.2020
  De serie ‘Anne Frank videodagboek’, vanaf maandag op YouTube te vinden, is een nieuwe manier om over Anne Franks leven in het Achterhuis te vertellen. Niet met een dagboek, maar met een camera.
 • Openheid in de theaterwereld: na #MeToo kan het 29.03.2020
  De #MeToo-beweging heeft veel teweeg­gebracht in de theaterwereld. Gezelschappen stellen nu regels op over omgangsvormen en wijzen vertrouwens- personen aan. Maar belangrijker is dat er open over gesproken wordt. Ook als er een melding binnenkomt, zoals nu bij Toneelgroep Oostpool het geval is.
 • Trek eens een Franse schrijfster uit de kast! 29.03.2020
  De cultuursector zit op slot, maar kunst is ook buiten de theaters en musea te vinden. Literatuurredacteur Sander Becker gaat in zijn boekenkast op zoek naar Franse schrijfsters.
 • Een heuse www-wereldpremière met opera in de koptelefoon 28.03.2020
  De allereerste online ­wereldpremière van een opera is een feit. Niet dat het nou de bedoeling was om Willem Jeths’ ­‘Ritratto’ digitaal te onthullen, maar een historisch feit voor in de annalen werd het wel. Op vrijdag de 13de – je hoeft niet bijster bijgelovig te zijn – zou Jeths’ nieuwe werk het Opera Forward […]
 • 'Ik ben nooit vergeten hoe het voelt om kind te zijn' 28.03.2020
  Ze werd zeker beïnvloed door Pippi-bedenker Astrid Lindgren, die ook weleens bij hen thuis kwam logeren. De Zweeds-Nederlandse auteur/illustrator Marit Törnqvist (56) is nu genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award. We spraken haar voor de coronacrisis.
 • De aarde is broos en de mens nog brozer 28.03.2020
  Het kleine winkeltje in huishoudartikelen was nog open. Het was er zo rustig dat ik nauwelijks iets uit de schappen durfde pakken. Afrekenen gebeurde met gepaste afstand. Maar in de meters tussen mij en de verkoopster bleek een gesprek te hangen. De uitgestorven stad, de kinderen thuis, de gezondheid van naasten – niet eerder hadden […]
 • De beste klassieke detectives voor wie iets ontspannends wil lezen 28.03.2020
  Over quarantaineliteratuur weten we nu genoeg, nu willen we iets ontspannends lezen. Schrijfster Nicolien Mizee tipt klassieke detectives van Agatha Christie en Dorothy Sayers.
 • Twee premiers in de familie, een recept voor ongeluk 28.03.2020
  In de rubriek ‘Vandaar dit boek’ vertellen schrijvers over hun drijfveren achter het schrijven van een boek. Deze keer: Frederik Heemskerk (1939), voormalig advocaat, officier van justitie en strafrechter bij het Haags gerechtshof.
 • Nu de wereld stilstaat: wat is de NS toch een fijn bedrijf! 28.03.2020
  Tot nu toe was ik niet al te emo over de coronacrisis. Dacht ik. Kijkend naar de teledocumentaire ‘Missie NS’ die vrijdagavond uitgezonden zou worden, schoot ik toch vol. Zomaar tranen, bij het zien van volle treinen. Was de wereld maar weer gewoon. De documentaire werd uiteindelijk vrijdag niet uitgezonden in verband met een ingelaste […]
 • De levenslustige ambassadrice van het Franse chanson in Nederland 27.03.2020
  Vrijdagochtend werd bekend dat Liesbeth List in haar woonplaats Soest is overleden, op 78-jarige leeftijd. ‘Heb het leven lief’ was haar lijflied.
 • Reggaemuziek tegen corona in Afrika 27.03.2020
  Met ritmische reggaemuziek waarschuwt de Oegandese popzanger, parlementariër en presidentskandidaat Bobi Wine voor het coronavirus. Het nummer ‘Sensitise to sanitise’ dat zoveel betekent als: Wees verstandig en ontsmet, was in korte tijd op YouTube al ruim 175.000 keer bekeken. Zijn nummer begint met: “Het slechte nieuws is dat iedereen een potentieel slachtoffer is. Het goede […]
 • Zij schuiven nooit meer aan de magische tafel van Matthijs (en dat vinden ze heel jammer) 27.03.2020
  De laatste uitzending van ‘De Wereld Draait Door’ is vrijdagavond. Vijftien jaar was het programma dagelijks te zien, maar presentator Matthijs van Nieuwkerk wilde ‘nog iets anders met zijn leven’. Begrijpelijk, maar deze vaste gasten en tafeldames en -heren zullen het programma missen.
 • Hoe kleiner de wereld, hoe groter de creativiteit én spanning 26.03.2020
  We hebben ons noodgedwongen teruggetrokken in onze huizen. De wereld is kleiner geworden. Maar voor veel filmmakers is de begrensde ruimte juist een inspiratie.

Uw kunstcollectie, communicatiemiddel voor uw sociaal duurzame visie&beleid