Wie zaait met deze aanslag nu de angst in Turkije?

  
Olieverfschilderij van Leo Wijnhoven       Aanslag rond Sultanahmetplein in Instanbul
 
‘Turkse Media in de ban!
 
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei na de explosie dat een Syrische zelfmoordterrorist van IS de dader is. Kort daarna heeft de Turkse overheid een media stilte ingesteld.  Wie wil hier wie angst aanjagen of in een kwaad daglicht stellen?
Is de aanslag werkelijk het werk is van terreurorganisatie IS?
Wil het Kalifaat de toerisme-industrie van Turkije treffen omdat Turkije de basis Incirlik in het zuiden ter beschikking heeft gesteld aan de coalitie in de strijd tegen hen
of wil men de toeristen treffen in hun vrij westerse levensstijl?
Of zijn er nog anderen belanghebbenden bij deze haastige conclusie?

ArtCommunicator Peter Debets

 Gerelateerd artikel

Negen Duitsers omgekomen bij explosie Instanbul

 Volkskrant redactie 12 januari 2016, 16:03 – Bron: AP, ANP, Reuters

 Schilderij Leo Wijnhoven

Een explosie op een toeristisch plein in Istanbul heeft minstens 10 doden en 15 gewonden geëist. Onder de doden zijn negen Duitsers, zegt een anonieme regeringsambtenaar tegen persbureau AP. Volgens de Turkse premier Davutoglu zat terreurgroep Islamitische Staat achter de aanslag, die zou zijn uitgevoerd door een zelfmoordterrorist.

Davutoglu zei dat alle slachtoffers buitenlanders zijn. Van de vijftien gewonden verkeren er twee in ernstige toestand, aldus vicepremier Kurtulmus. De zelfmoordterrorist zou onlangs vanuit Syrië de grens zijn overgestoken. Hij stond niet op het lijst met verdachte militanten.

De Turkse premier Davutoglu houdt de Duitse bondskanselier Merkel op de hoogte over het onderzoek naar de explosie. Merkel gaf eerder op dinsdagmiddag al aan dat ze vreest voor Duitse doden. Ze zei: ‘We moeten stevig optreden tegen het terrorisme, dat zijn lelijke gezicht heeft laten zien in onder andere Istanbul, Parijs, Ankara en Tunesië.’

De explosie vond plaats op het Sultanahmetplein, waaraan het Topkapi-paleis gelegen is. Televisiezender NTV stelt dat de explosie plaatsvond naast een parkje waarin de bekende Thoetmosis III-obelisk staat, een toeristische trekpleister. Erdogan veroordeelde de aanslag op de Turkse televisie.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen Nederlandse slachtoffers. Wel is zeker dat er Duitse slachtoffers zijn en één Noor. Duitsland en Denemarken hebben hun burgers opgeroepen om toeristische plekken in Istanbul voorlopig te vermijden.

De autoriteiten kondigen een onderzoek aan naar de toedracht van de explosie. Verschillende televisiezenders melden dat de explosie is uitgevoerd door iemand met een bomgordel. Hij of zij zou het explosief te midden van een groep toeristen tot explosie hebben gebracht.

Op videobeelden van CNN Türk is te zien hoe politie en ambulances op de plek van de explosie aanwezig zijn. Het gebied rond het plein is afgezet door de politie om gewonden bij een eventuele tweede explosie uit te sluiten.

Een ooggetuige die in een kantoorpand in de buurt werkt zei tegen NTV dat hij na de explosie meerdere mensen op de grond zag liggen. ‘Het was moeilijk te zeggen of ze nog leefden of dood waren. De explosie deed gebouwen schudden.’

Lokale hulpdiensten zijn ter plaatse. De politie heeft de omgeving afgezet en houdt iedereen op afstand. Onze verslaggever in Istanbul, Kees Elenbaas, probeert momenteel de plek van de explosie te bereiken, maar zegt overal weggestuurd te worden. Volgens Elenbaas is de angst voor een tweede aanslag momenteel groot en houdt de politie mede daarom iedereen op afstand.

 

Mediaban

De Turkse overheid heeft media inmiddels verboden om over de explosie te berichten. Elenbaas zegt dat dit vaker gebeurt op dit soort momenten, om teveel speculatie in media te voorkomen. De overheid draagt meestal het argument aan dat het ‘vanwege de staatsveiligheid’ beter is geen verslag te doen van dergelijke gebeurtenissen.

In 2015 hebben in Turkije verschillende bomaanslagen plaatsgevonden. Meer dan dertig mensen werden gedood in grensplaats Suruc nabij Syrië. In de hoofdstad Ankara vonden meer dan honderd mensen de dood bij een dubbele bomaanslag tijdens een demonstratie. Beide aanslagen zouden volgens de autoriteiten door terreurgroep IS zijn uitgevoerd.

Over de explosie van vandaag is nog niet met zekerheid te zeggen dat het om een terroristische aanslag gaat. Elenbaas zegt dat het op dit moment gissen blijft naar het hoe en waarom van de ontploffing, maar dat het lijkt op een zelfmoordaanslag door buitenlanders. Dat zorgt voor veel angst. ‘Tot nu toe was Istanbul gespaard. Dat verandert nu.’

 

 

 Schilderij Leo Wijnhoven

 

Eerste bespiegeling van ArtCommunication over de moeizame weg uit de serie:

Sociaal duurzame transitie van de ‘Politiek’

 

 Olieverfschilderijen van Leo Wijnhoven    

Alle NieuwsItems en Sociaal Duurzame Kunst