Actuele Sociaal Duurzame Crisis in het Westen

De politieke, culturele en financieel-economische overheersing van het Westen de afgelopen eeuwen en in het bijzonder de afgelopen neo-liberale decennia heeft laten zien dat eindeloze groei zonder visie niet leidt tot  sociaal duurzame ontwikkelingen maar eerder ethisch verval. 

De huidige problematiek van economische vluchtingen, integratie, botsende culturen en -religies is vaak gerelateerd aan vroegere wereldwijde uitbuiting, culturele overheersing en onderdrukking als gevolg van ongelimiteerd kolonialisme, globalisme en de laatste decennia de massa-communicatie. 

Vandaar dat onze eerste aandacht uitgaat naar de ecconomische en poltieke aspecten van de huidige crisis en de ontbrekende visie tot sociaal duurzame aanpak .

Daarnaast willen wij de rol van kunst en cultuur belichten als confrontatie en inspiratie tot vrij sociaal duurzaam samenleven.

0101033200

      Het Gesprek-Olieverfschilderij op linnen-210×080-Trees de Boer


De metamorfose van de crisis

Kort na aanvang van de financiële crisis van 2008 verzamelt de socioloog Manuel Castells op verzoek van de vermogende Gulbenkian Foundation in Lissabon een kleine groep van internationale topintellectuelen om zich heen om dieper over de crisis na te denken. Terwijl de crisis zich ontpopt en steeds nieuwe vormen aanneemt, doopt Castells zijn groep ‘The Aftermath Network’, een verwijzing naar de nieuwe wereld die volgens hem uit de as van de crisis tevoorschijn komt.

Vanaf het begin delen de leden van het Aftermath netwerk de mening dat dit niet alleen een financiële en economische crisis is, maar ook een sociale en culturele crisis die een fundamentele verandering van de Europese en Amerikaanse samenlevingen teweeg brengt. Ook de rol van media, politieke partijen en nieuwe geopolitieke verhoudingen kan niet buiten beschouwing blijven.

Intussenverandert de crisis ingrijpend van karakter. Manuel Castells (socioloog, Universitat Oberta de Catalunya, Barcelona & University of Southern California, Los Angeles), Terhi Rantanen(communicatiewetenschapper, LSE, Londen), Michel Wieviorka (socioloog, EHESS, Parijs), Sarah Banet -Weiser (cultuurwetenschapper, University of Southern California, Los Angeles), Rosalind Williams (historicus, MIT, Boston) en John Thompson (socioloog, University of Cambridge) analyseren de crisis in al haar verschijningsvormen en bieden nieuwe, verrassende perspectieven.

Hoe kan het dat, vijf jaar na het failliet van Lehman Brothers en de daarop volgende redding van banken met overheidsgeld, de publieke sector kreunt onder extreme bezuinigingen terwijl de bankensector grote winsten blijft maken? Wat heeft het één met het ander te maken? Wat is er nu precies aan de hand? Wie zijn de daders en de slachtoffers? Wat zijn de culturele, sociale en politieke consequenties? En is er naast een economische analyse van ‘ups en downs as usual’ niet ook een heel ander verhaal over deze crisis te vertellen?

VPRO-Tegenlicht:Metamorfose-van-een-crisis: Van ontkenning van een crisis in het westen uiteindelijk van financieele crisis via schulden crisis, bankencrisis, werkgelegenheidscrisis, tot europese-, poltieke- en eurocrisis

Tegenlicht sprak met twaalf van de veertien leden van het Aftermath Network.(Audio en transcripts van alle interviews onder)

-Sarah Banet Weisser-Mediawetenschapper

Manuel Castells-Socioloog

-Terhi Rantanen-Mediawetenschapper

-Craigh Calhoun-Socioloog

-Pekka Himanen-Filosoof

-John Tompson-Socioloog

-Joao Caraca-Hoofd wetenschap Gulbenkian Foundation

-You Tien Hsing-Politiek Econoom

-Michel Wieviorka-Socioloog

-Gustavo Cardosa-Socioloog

-Ernesto Ottone-Politicoloog

-Rosalind Williams-Historicus